Sunn og hjemmelaget stifado

By
Stifado er en gresk gryterett som passer til alle uformelle anledninger. Litt ut fra hvor man havner kan man få kanin, okse, sau eller hva det måtte være - sausen ser ut til å være den samme, så finn kjøttet du liker best, eller som ligger nederst i fryseren og lag denne smakfulle og sunne retten. Denne kan man trygt lage til en ego-kveld foran TV-en, til en date, eller til og med for svigers.

Da jeg var i Hellas nylig var dette en av rettene jeg forelsket meg i - og måtte derfor finne ut hvordan den ble laget. Det som plaget meg var at uansett hvor jeg tittet fant jeg bare oppskrifter som bruke 2dl (eller mer!!) olje. Det er nesten hele dagsbehovet til noen som ikke trener og en perfekt måte å legge på seg. Målet mitt var derfor å finne ut om det gikk an å lage denne god uten så mye. Meningen er jo at oljen skal gi smak, men hvor mye har det egentlig å si i en rett med så mye deilig krydder? Veldig lite, fant jeg ut. Selv brukte jeg under 0.5 spiseskje olje totalt, og det hadde ingen ting å si for hverken smaken eller konsistensen! Lykke :)

Neste gang jeg lager denne skal jeg lage en god del og hive i fryseren sammen med litt ris.

Når det gjelder kjøttet jeg brukte hadde jeg egentlig tenkt å kjøpe høyrygg, men for noe som skal koke så lenge som dette kan man bruke nesten hva som helst. Jeg endte opp med å kjøpe en entrecóte fra first price - noe av det seigeste og billigste jeg fant i disken. Gryter er jo en perfekt måte å få brukt mindre møre kjøttstykker på, så planen min er faktisk å grave i fryseren for å finne frem noen av elgstekene som var tilnærmet uspiselige. Elg stifado, anyone?

Men nok pjatt! Her er oppskriften - forenklet og mye sunnere enn originalene, og etter min smak vel så god!

Jeg vet at oppskriften ser litt skremmende ut i forhold til hva jeg normalt sett har her inne, men jeg lover - jeg brukte ikke mer enn 10-15 minutter med jobbing. Resten var bare venting, men kanskje vel så vanskelig siden det luktet så godt ;)


Ingredienser:
  • 700-1000g kjøtt
  • 500g sjalott-løk
  • 1,5 stor løk
  • 2-3/400-500g tomat
  • 3-4 fed hvitløk (etter smak og hvor mange du skal snakke med :D )
  •  3-4 nellik-stilker (jeg kvernet mine for å slippe å lete etter dem i gryta før servering)
  • En kube med grønsaksbuljong
  • 1-2dl rødvin (etter hvor intens smak du vil ha, jeg tok et kjøkkenglass)
  • 2ss rødvinseddik
  • 2ss tomatpuré
  • 1/2 kanelstang
  • Rosmarin (jeg gidder ikke kjøpe en busk, for den dør bare - kjøpte en pose med tørket rosmarin og tok 1.5ss av det)
  • 0.5-1ss muskatnøtt
  • 3-4 laurbærblader
  • Salt og pepper etter smak
 tips: ha i salt og pepper mot slutten. Min endte opp med å bli for pepret. Det var fremdeles nydelig, men ble litt for tungt for en varm sommerkveld.
Forberedelse:
  1. Skjær kjøttet i terninger og legg til side
  2. Skjær hvitløk i tynne skiver og legg sammen med løken skjært i så fine biter som mulig. Hell over rødvin og rødvinseddik
  3. Skjær tomatene i så små biter du orker, og sett i en bolle sammen med buljong og alt krydderet
  4. Skrell sjalottløkene og legg for seg selv
 Fremgangsmåte:
  1. Stek kjøtterningene på høy varme i en panne med tykk bunn. Bruk litt olje om du må, men jeg gjorde det ikke. Det er heller ikke noe særlig vits i å steke i omganger, for vi trenger ikke karamellisere det - det skjer senere i prosessen automagisk.
  2. Når kjøttet er brunet har du i løk, hvitløk, rødvin og rødvinseddik. La det putre til løken er myk og begynner å bli litt brun.
  3. Hell oppi tomatene med krydder og buljong og la det koke under omrøring i ca 5 minutter. Nå skal mesteparten av tomatene være kokt bort og bare "skallet" være igjen som biter.
  4. Legg sjalottløkene i panna og rør dem inn i gryten. Hvis du vil kan du steke dem litt myke først, men...jeg hoppet over det punktet og de ble myke og fine på litt over en time med putring.
  5. Hell oppi et kjøkkenglass med vann, skru ned til halv temperatur og sett på lokk. Om du ønsker kan du godt ha det oppi en ildfast form og sette i ovnen, men det er bare ekstra oppvask.
  6. La det stå i ca 30 minutter. Rør gjerne litt rundt noen ganger for at ting ikke skal sette seg fast. Sett ned varmen slik at det så vidt putrer litt under lokket (jeg satt platen på 1.5) og la det stå til kjøttet er mørt. Min sto på totalt i 90 minutter, og da holdt kjøttet på å falle fra hverandre - DEILIG :) Husk at det er kjøttet som dikterer hvor lenge den skal stå, men la den stå i minst 60 minutter for å fordele smakene skikkelig.
  7. Plukk ut restene av kanelstangen og laurbærbladene.
tips: Dersom gryten blir for tørr kan du ha i litt mer vann, og om den bli for tynn kan du la den stå litt uten lokk for å koke bort litt vann.

Server med ris, salat, brød, eller hva annet du har lyst på. Resten av vinen du brukte til maten passer nå perfekt, siden smaken sitter i gryten allerede.

Kos dere - håper den faller like godt i smak som den gjorde her!

2 kommentarer:

  1. Dette hørtes knallgodt ut! Det skal jeg lage på lørdag:)
    Kjekk blogg, glad jeg fant den!

    SvarSlett
    Svar
    1. Håper det faller i smak - og hyggelig om du rapporterer tilbake hva du synes! :)

      Slett

Matbloggtoppen