Deilige boller som kan gjøres litt sunne-ish

By
Deilige boller som kan gjøres litt sunnere

Boller passer til de fleste anledninger - med eller uten rosiner, fylt med vaniljekrem eller annet snadder, eller med smør og brunost. Har man en oppskrift på saftige og gode boller er det lite som kan gå galt. Her kommer min favoritt, både i "vanlig" og en litt sunnere variant. Om man gjør bollene litt sunnere uten å miste smak betyr jo det at man kan spise flere, og hvem liker vel ikke det? :D

Det er hovedsakelig tre ting jeg gjør med tradisjonell gjærbakst for å gjøre den litt sunnere, og her vil jeg nevne hvordan man lager dem tradisjonelle om man ønsker. Ta en eller flere av tipsene, eller bruk den som en basisoppskrift - det er opp til deg. Jeg vil uansett oppfordre alle til å leke litt med surdeig. Den bryter ned mye av glutenet og gjør bollene lettere å fordøye og mer næringsrike. Personer som reagerer på gluten uten å ha full cøliaki fungerer også ofte veldig bra med hvetebakst av surdeig.


Ingredienser
 • H-melk (kald): 3,25 dl (4dl om du bruker gjær)
 • Surdeig (kan byttes i gjær, ca 1 pakke): ca 105g (68% eller 176g 100%)
 • Hvetemel: ca 700g (legg til 100g om du baker med gjær)
 • Søtning : 1dl (jeg brukte 0,5dl sukrin og 0,5dl sukker)
 • Mager kesam : 100g (kan byttes med smør)
 • Fiberhusk : 1 ts (kun dersom du bruker mager kesam)
 • Kardemomme : 1 ts
 • Rosiner : 100-150g (kan sløyfes)
 • Idun Mors hjemmebakte "luftigere bakst" : 1 toppet spiseskje (kan sløyfes - merk at denne visstnok fungerer gjennom å danne mer gluten, for dere som reagerer)
 • Egg : 1 stk (til pensling)
Fremgangsmåte
 1. Bland alt unntatt eggene og elt til deigen blir blank. I Thermomix tok dette ca 10 minutter.

 2. Del opp deigen i passe biter, rull ut boller og la dem heve under lokk. Gjerne i kjøleskap. All gjærbakst, surdeig eller vanlig gjær, smaker bedre om den får nok tid på seg. Om du baker med gjær kan du vente med å trille ut bollene til etter første heving. Baker du med surdeig er det en fordel å rulle dem ut først, for her skal ikke deigen etterheve - da blir den for sur og kollapser.

 3. Sett til heving - totalt ca 20 timer i romtemperatur for surdeig, for gjær til deigen har doblet seg i størrelse.

 4. Kun for gjærbakst: Slå ned deigen, del opp i passe emner og rull ut bollene. Sett til etterhaving til de har doblet seg i størrelse.

 5. Pensle bollene rikelig med egget.

 6. Stek på over-/undervarme, 220C i ca 15 minutter eller til de er gyldne og ikke setter seg fast på pinnen når du stikker dem. Ikke la bollene bli tørre!

 7. La kjøle noen minutter på rist.

Informasjon
Smak:  5 av 5. Bollene ble overraskende saftige og deilige med mager kesam og surdeig. De manglet riktig nok noen av luftlommene gjærbakst ofte gir, men både smak og konsistens var helt den samme.
Tidsbruk: Forberedelse: 1 minutt
Kokkelering: 20 minutter
Totalt: 20 minutter (selvsagt ikke medregnet tiden det tar å heve deigen).
Skrevet av .
 

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Matbloggtoppen