Finnbiff/reinskav - enkelt og mandig!

By
I min familie har reinskav, som jeg er oppvokst med å kalle det, vært en slags hellig gral av kosemat. Litt fordi vi pleide å få skikkelig bra reinkjøtt fra samene på Saltfjellet, men også fordi det er ganske lettvint og fantastisk godt. Det er bare å følge grunnoppskriften - og ikke prøve seg på å bytte ut brunosten (da snakker vi om *minst* G35) eller einebærene. Man kan fint bruke rømme i stedet for creme fraiche, men ikke bruk lettprodukter for de skiller seg så lett. Man kan også bruke ris i stedet for poteter om man heller vil det. Og sopp? Sleng det oppi om du føler for det. Selv liker jeg ikke sopp, så jeg har heller litt ekstra bacon oppi. Og ja, du kan gjerne droppe baconet også om du vil. Om du velger å brune reinkjøttet først eller ikke er også opp til deg. Og du kan gjerne bruke annet viltkjøtt om du heller vil det. Så, som du kanskje ser, snakker vi om samenes lappskaus! :)

Grunnoppskriften er som følger:
  • 2,5-3dl creme fraiche eller rømme
  • 400-500g finnbiff/reinskav (eller annet viltskav)
  • 0-200g bacon
  • Sopp, om du vil
  • 3-5 skiver brunost
  • 3-4 knuste einebær
  • 1 ts salt (kan droppes)
  • 0,5 ts pepper (kan droppes)
  • 0,5 ts timian (kan droppes)
  • 1 finhakket løk
Fremgangsmåte:
  • Brun reinkjøttet, om du vil
  • Finskjær løken og stek på middels varme sammen med bacon til det er mørt
  • Om du skal ha i poteter anbefaler Sjuve å skrelle dem, skjære dem i terninger og ha oppi til koking med kjøttet
  • Bland sammen alt og la putre til det tykner og får riktig konsistens
  • Smak til med krydder
  •  Server
Enkelt og greit - og perfekt til gjester! Du kan gjerne servere med en god rødvin til, men siden jeg ikke kan noe om slikt er det lurt å spørre på polet hva de anbefaler til en viltgryte.

God lørdag! Det skal i hvert fall jeg ha - med reinskav :D

Matprats variant
Sjuve sin variant
Bildet er stjålet fra den mest appetittlige versjonen jeg fant på nett ;)

5 kommentarer:

  1. Sikkert bra dette, men hvor mye reinskav ?
    Det har du glemt å ta med i teksten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Oj, det er jo ikke lurt å glemme! Jeg brukte en pakke (400g), men går nok helt fint med 500g også.

      Slett
  2. Testet denne i helgen og kan absolutt anbefales!
    Den ble knall god!! :D

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  4. Stalltips; Brun alt kjøttet raskt på høy varme til det er nesten ferdig, tilsett 2 dl med porter(guinness bruker jeg) og la putre til 2/3-deler av væsken har fordampet, før man hiver i gryta :D

    SvarSlett

Matbloggtoppen