Det viktigste verktøyet på kjøkkenet - kvess knivene selv!

By
Mye kan sies om hva som er det viktigste verktøyet man har på kjøkkenet, men om dine første tanker går til juicepresse eller eltemaskin finnes det kanskje bedre blogger for deg - for selv om man lager cupcakes, smoothies eller sous vide-r store stykker med Black Angus-biff så skal det mye til å komme unna å bruke kniv. Og selv om jeg for lengst har akseptert de litt skjeve blikkene jeg får når gourmetfolket spør om jeg trenger noen nye kniver og jeg svarer at jeg stort sett har minst en uåpnet kokkekniv fra Ikea liggende i bakhånd er vi som regel enige om at en skarp billigkniv er bedre enn en sløv proffkniv.

Når man ikke snakker med proffer får man gjerne svar av typen "jammen, jeg har jo allerede en knivsliper jeg arvet etter bestemor" etterfulgt av at noen trekker frem et skjerpestål. La oss starte med en ting først og så ta det i små steg i tilfelle du er en av disse; skjerping og sliping er to helt forskjellige ting. Skjerping polerer eggen slik at effekten av sliping holder lengre. OG en billig kniv kommer ofte uten skikkelig skarp egg for å gi inntrykket av at den holder seg skarp. En skikkelig skarp egg får du kun på mykt metall (tenk på gamle cowboy-filmer der du ser barbereren slipe barberkniven sin på et belte) og mykt metall både knekker lettere enn hardt metall og blir fortere sløvt. Derav hardt metall i både kniver og sverd, mens skalpeller og barberblader er myke. Det føles godt å få det der ut av systemet, men noe sier meg at det neppe er siste gang. Akkurat som diskusjonen med dem som skal "frese kjøttet for å lukke porene".

En annen ting jeg vil ta med her, og jeg vet det ikke er alle som er enig i dette, er at sløve kniver er noe av det farligste man kan ha! Der en skarp kniv effektiv sklir inn i det man skjærer vil en sløv kniv kunne glippe. Dersom man skjærer seg med en skarp kniv ender man opp med et fint kutt som ofte er langt lettere å sy og gror fortere enn når en sløv kniv river seg gjennom. Så kan man kanskje argumentere med at en sløv kniv går lengre inn osv osv, men da er det bedre å lære seg å passe fingrene. For min del ønsker jeg å kunne lage tynne, pene kutt i det jeg skjærer opp, dele opp kjøtt uten at det faller fra hverandre, og om jeg først skjærer meg vil jeg ha best mulig prognose for å bli bra. Dersom man er redd for en skarp egg vil jo det uansett bare gjøre at man er mer forsiktig, og det skal man selvsagt være rundt kniver.

Uansett...Om man kan bruke et skjerpestål riktig er det et fint verktøy, og det er jo litt kult å briefe ovenfor gjester med å gni kniv og stål mot hverandre kjapt og rutinert. Men om man bruker det feil gjør det egentlig bare vondt verre og kan til og med ødelegge en fin egg, som man kan se i videoen jeg legger inn lengre ned. En annen ting man bør tenke på er å inspisere eggen før man gjør noe med den. Er den skadet på noe som helst vis skal man IKKE hverken skjerpe eller slipe den på egen hånd. Da kan man enten gjøre slik jeg gjør med Ikea-knivene mine, altså kaste dem, eller man leverer dem til en proff knivsliper. SousVide Norge har til tider knivslipere på besøk, og man finner dem rundt om i landet ved å lete litt rundt.

For å komme til sakens kjerne fikk jeg for en stund tilbake en firmagave jeg var litt i tvil om. Det var en Vulkanus knivsliper, fant jeg ut etter å ha søkt litt rundt. Den var nemlig rebrandet med firmalogo og etter å ha funnet ut av Vulkanus faktisk hadde noen helt råe knivslipere brukte jeg litt tid før jeg følte meg trygg på at det ikke var en billig kopi fra Hong Kong. Det var den ikke, og har endt opp som et av de kjæreste verktøyene jeg har på verkste...jeg mener kjøkkenet. Selv mine rustfrie Ikea-kniver blir sylskarpe etter et par drag gjennom denne, og selv om jeg ikke har turt å prøve enda skal den visstnok også kvesse både ensidige egger og sagtaggede blader. Men ikke ta mitt ord for det. Se selv...De siste dagene har jeg holdt tilbake litt for å finn priser på denne lille saken. Litt av grunnen er at jeg ikke ønsker å virke som om jeg uhemmet forsøker å dytte leserne inn på de butikkene jeg selv handler mye på. Det var uansett litt morsomt å se at Gourmethuset faktisk var de billigste av de jeg fant. Jeg kan uansett legge inn de tre beste prisene jeg fant, men det kan jo selvsagt hende jeg har oversett noen eller at den kommer på tilbud.
Classic Professional
Gourmethuset 690,- 990,-
Rafens 899,- 1199,-
Tilbords 899,- 1199,-
Norröna storkjøkken* n/a 1150,-

Vulkanus knivsliper - gir proffesjonelt resultat på kjøkkenbenken

06 juni 2014  av  Lars
Vulkanus knivsliper Vulkanus knivsliper


Nyttighet:5

Vulkanus produserer en av de få knivsliperne som faktisk sliper, og ikke polerer, alle typer kniver - både på hjemmekjøkkenet, til tursekken og til proffe kjøkken. Med noen få drag gjennom en fjærbelastet anordning med bryne på begge sidene gjenskaper man en glatt og jevn egg selv på de sløveste og billigste knivene man måtte ha liggende. Det eneste aberet er at man ikke kan bruke den på en skadet egg for å slipe den ned og lage en ny, men det er jo nesten bare å forvente.

Mye kan sies, og det har jeg også gjort i teksten over, men når alt kommer til alt må denne bare prøves! Selv har jeg classic-versjonen og bruker den omtrent daglig, men om man vil ha en litt mer holdbar variant som også ser utrolig lekker ut (så lenge den holdes fri for fingeravtrykk) er det absolutt verdt pengene å gå for "proff-varianten" i blankpolert metall. Og trenger man å rengjøre den er det jo et godt poeng i seg selv at produsenten garanterer for at den tåler oppvaskmaskin uten problemer.

1 kommentar:

  1. Latterlig fattig produkt. Kjøp en slipestein heller. Knifecenter.com Om man ikke kan slipe sine egne kniver så er mandigheten lik 0. Like enkelt å slipe som å knyte sko.

    SvarSlett

Matbloggtoppen