Test av Gastrolux-kasserolle: perfekt for både grytebrød og hverdagsmat

By
For en tid siden skaffet jeg meg en gastrolux-kasserolle for å ta over rollen for en av de mange billigkasserollene jeg hadde fra før. Det er ikke ofte jeg trenger slike til maten jeg pleier å lage, men når jeg først skal bruke en var jeg lei av Ikea-kvaliteten som ble skjeve og buet seg, og dermed endte opp med dårlig kontakt og lite varmeoverføring. Jeg likte den veldig godt, men det var først i dag jeg innså hvor perfekt den egentlig er...

Det har seg slik, og dette er det skremmende få som er klar over, at de aller fleste nonstick-belegg ikke tåler varme noe særlig godt. Teflon er muligens den verste, men jo billigere belegget er jo mer helseskadelig er det. Joda, man kan varme opp mat og sånt - men billig nonstick tåler ikke mye mer enn 100C før det begynner å boble og avgi giftige gasser. Gjerne inn i maten din. Derfor har jeg til nå holdt meg til Woll, som faktisk tåler skikkelig varme og oppfører seg som en jernpanne (bortsett fra at man kan vaske den med såpe og det ikke er behov for å sette den inn med olje). Dette var også grunnen til at jeg ble overtalt til å prøve Gastrolux-serien, som skulle være enda et hakk bedre enn Woll.

Fordelen med både Woll og Gastrolux er at enkelte av modellene har håndtak som kan tas av, og de aller fleste er laget for å tåle varmen som produseres i en normal stekeovn. Selv har jeg falt pladask for dem man klipser av håndtaket på, for selv om de med faste håndtak også tåler varmen er det utrolig deilig å slippe grytekluter og hansker når ting skal ut. Og det er en lek å varme opp rester eller gratinere mat. Bare varm opp ovnen, sett inn, klips av håndtaket og la stå.

Jo, jeg likte Gastrolux-kasserollen min. Jevn varmefordeling, holder bra på varmen, slo seg ikke og ble ikke ripet opp selv om jeg brukte hard visp (av plast) i bunn og vispet som en gal mann med tvangstanker. Og så tålte den, i motsetning til billigkasserollene, å brenne pepper på høy temperatur uten å marinere dem i giftige gassdamper. Et stort pluss :)

I går slo det meg at den kanskje kunne hjelpe meg på et annet område også - nemlig min nye lidenskap "grytebrød". Dette er eltefrie brød, gjerne ganske myke og uformbare, som helles oppi en gryte og stekes på høy temperatur i ovnen. Varmen fra gryten gir dem en herlig og sprø skorpe og støtten fra gryten gir dem form. Det er noe som bare må prøves for å verdsette det!

Folk flest, og meg inkludert, kjøper gjerne egne gryter, le creuset-kjeler eller annet stæsj kun for å lage slike i. Jeg sier stæsj, for vi bruker det ikke til annet. Kun brød. Det er ikke mye annet man faktisk kan lage i dem som man ikke kan lage i andre ting man ellerede har. Ulempen, i tillegg til at det tar plass, er at de er vanskelige å rengjøre, tåler fuktighet dårlig og må dulles og stelles med. Ting brenner seg fast i jern og leire sprekker. Og det er dyrt. Så hvorfor sitte med en kasserolle til tusenlappen og i tillegg har en greie å lage brød i som også koster det samme? Her måtte jeg se på mulighetene!

Et raskt søk fortalte meg at Gastrolux-serien tåler 500F, eller 260C. Grytebrød lages på 250C - et godt tegn. Så jeg skrev mail til support hos Gastrolux for å være på den sikre siden. Jeg likte ikke helt plastikkdelene i lokket når vi snakket temperatur, men jeg bleforvisset om at også disse skulle tåle 260C. Så jeg tok sjansen. Jeg hadde en surdeig som hadde stått i 24 timer til heving og en jerngryte som først måtte skrapes ren, så oljes opp, og så brennes inn - før jeg kunne sette den til varming i 30 minutter for å gjøre den klar til å helle oppi brødet. I andre hjørnet sto en nonstick-kasserolle med glasslokk og smilte kjekt mens den minnet meg på at det bare ville være å børste lett ut av den. Om den overlevde. Bare en måte å forsikre seg.

Første delen av steketiden var en åpenbaring! I jerngryter ser man ikke hva som skjer, og det gjør man heller ikke i le creuset. Det blir til at man må lette litt på lokket for å titte inn, og for å gjøre det er det på med fullt sikkerhetsutstyr - og 250C kjenner man greit gjennom grytekluter og hansker. For ikke å snakke om hvor tunge de er å ta inn og ut. Gastroluxen veier ingen ting i forhold, og håndtaket lå nå kjølig og deilig på benken - men jeg trengte det ikke uansett, for jeg kunne jo se gjennom glasslokket :D Og det så ut til å gå riktig så bra. Selv med helletutene på sidene, som slipper ut varmluft. Varmluften man leser om er så viktig for at brødskorpen skal karamelliseres. Så jeg sto utenfor og stirret gjennom ovnsdøren på brødet i kasserollen omtrent som en fattig unge titter inn vinduet på en godtebutikk. Jeg måtte minne meg selv på at det jo bare var en test og ikke verdens undergang om det ikke gikk så bra.

Etter 30 minutter skulle lokket av, så jeg klipet på håndtaket, tok kasserollen ut og løftet lokket kjapt av med en gryteklut før jeg satt kasserollen med brødet inn igjen for de siste 20 minuttene i ovnen. Skorpen kjentes helt perfekt ut! Og det luktet akkurat som det skulle...

For å forsøke å ikke gjøre historien alt for lang, så kan jeg si at dette er det beste grytebrødet jeg har laget til dags dato. Skorpen ble perfekt, brødet ble utrolig bra stekt hele veien gjennom og kasserollen overlevde. En time etter var jerngryten satt inn med olje og pakket inn i plastikk. Den skal ned i kjelleren. Reservegryte, tror jeg vi kaller den fra nå av. Gastrolux-en gjorde som den lovet og taklet både temperaturen over tid og ingen ting satt igjen i den. Der jeg nå ville hatt 20-30 minutter med jerngrytearbeid var det bare farlig godt brød.

Jeg må si at om man skal snakke om erotiske øyeblikk på kjøkkenet er dette det nærmeste jeg har kommet - i hvert fall mens jeg har vært alene hjemme. Gryten har nå hjulpet meg til å kunne kvitte meg med unødvendig, antikvarisk utstyr og jeg har nå endelig plass til å sette opp crockpot-en min. Akkurat slik jeg liker det - mindre utstyr som gjør plass til nye leketøy.

Det vil komme mye mer Gastrolux inn på mitt kjøkken, og jeg anbefaler på det varmeste å prøve serien! Ikke er den så dyr som man skulle tro heller. Kvalitet koster, men i lengden er det gjerne billigere enn å kjøpe nye billigting hele tiden...

Sjekk ut serien på Gourmethuset Handberg Engros.


Oppsummering:
Testet av og først publisert med tittel "Test av Gastrolux-kasserolle: perfekt for både grytebrød og hverdagsmat".

Oppsummering: Gastrolux-kasserollen har fjernet behovet for både leirgryter og jerngryter her i huset!

Vår oppfatning: Gastrolux-produktene ligger helt i toppsjiktet av det vi vanlige hjemmekokker kan rettferdiggjøre, men prismessig overrasker den positivt. Det som skaper størst begeistring er at vi nå kan lage grytebrød i nonstick-panne og dermed slippe alt ekstraarbeidet som følger med å tilbderede i leire eller jern. Det avtagbare håndtaket gjør også selve jobben langt enklere og det er kun for å ta av lokket vi måtte frem med hanskene. I tillegg satt vi stor pris på å kunne følge med på fremgangen i brødbakingen gjennom glasslokket, noe som er umulig både i jerngryter og leirekrukker.

Avgjørelse: For bredde i bruksområde og hvor mye lettere den gjør baking av grytebrød i redskaper man allerede har tar vi av oss kokkeluen 5 ganger.

Sist oppdatert

4 kommentarer:

  1. Hvor stor er gryten du brukte her? Har du noen anbefalinger angående størrelse? Jeg vurderte en le creuset gryte for matlaging generelt, til jeg leste innlegget ditt.

    SvarSlett
  2. Hvor stor er gryten du brukte her? Har du noen anbefalinger angående størrelse? Jeg vurderte en le creuset gryte for matlaging generelt, til jeg leste innlegget ditt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Om du følger lenken kommer du rett til produktsiden. Det er en 2-liters med 20cm diameter.

      God jul!

      Slett
  3. Hvordan holdt gryten seg over tid?

    SvarSlett

Matbloggtoppen