Oppskrift på lettvint og deilig salsa - lag den akkuat som du liker den selv

By
Hjemmelaget salsa - basisoppskrift

Salsa er en rett man finner i mange land, og den passer perfekt både som dip, saus og er til og med ikke så langt unna å være en krydret tomatsuppe.



Her er en en lettvint og deilig salsa med mange muligheter! Gjør endringer på mengden eller typen krydder, kanskje ha i noe søtt? Tilpass til det du skal spise og din egen gane... Kok opp kjøttboller i salsa for å få litt ekstra syrlighet og "punch", eller hell den over fisk, kjøtt eller poteter. Og har man barn eller voksne som ikke liker sterk mat er det bare å la den putre litt i creme fraiche for å roe ned smaken litt.


Ingredienser
  • Løk, skrellet: 1 stk
  • Hvitløk, fedd: 1 stk
  • Olivenolje (kan byttes med vann for å spare 178kcal): 20g
  • Tomater, modne (eller grovhakket på boks): 300g
  • Paprika: 85-100g
  • Koriander, hele (eller pulver, om det er det du har): 25g
  • Salt, hav- eller flaksalt: 3/4 teskje
  • Hvitvinseddik (juster etter eget ønske for bitterhet): 1 teskje
  • Pepper: etter smak
Fremgangsmåte
Thermomix For hånd
  1. Skrell løk og hvitløk og ha i TM-bollen. Kjør på hastighet 7 i 10 sekunder
  2. Ha i olje (eller vann) og kjør på 100C, hastighet 2 i 2 minutter
  3. Ha i resten av ingredientene og lås lokket. Pulser på turbo 3-4 ganger, eller til du har ønsket konsistens
  4. Kok på Varoma, hastighet 2 i 10 minutter
  1. Skrell løk og hvitløkk, finhakk og ha i panne
  2. Sauter løk og hvitløk i olje (eller vann) til mør og blank
  3. Hakk resten av ingrediensene og ha i pannen
  4. La putre i pannen i ca 10 minutter på middelse varme
  5. Bruk stavmikser for å lage ønsket konsistens
Informasjon
Vår dom:  4.5 av 5
Tidsbruk: Forberedelse: 5 minutter
Kokkelering: 15 minutter
Totalt: 20 minutter
Næringsinnhold
290 kcal
Fett: 20g
Protein: 2g
Karbohydrat: 22g


Selv laget jeg fire varianter i går, og de ble alle veldig gode. Grunnoppskriften var den samme, men i to rørte jeg inn en billig hvitvinseddik fra butikken og i de to andre rørte jeg inn en deilig hvitvinseddik med litt restsødme. I halvparten av hver av disse hadde jeg i litt umami. Jeg fikk blindtestet variantene, og vi var stort sett enige om resultatet - i den med vanlig hvitvinseddik og umami var den med umami helt klart best. Smaken av tomatene ble mye rundere og sødmen fra disse kom helt perfekt frem. Det smakte nesten som om den var laget på cherry-tomater. Med den andre eddiken druknet søtsmaken i smakene som kom frem med umami, og her må jeg nesten gå for at den uten umami var best. Den ble rett og slett for rund i umami-versjonen!


Bottom line - eksperimenter litt med smaker, krydder og annet. Selv hadde jeg ikke nok koriander (jeg hadde heller ikke hele koriander), så i min versjon ble det bare omtrent halvparten av mengden, men ikke alle delene av urten. Det plaget ingen av oss som spiste...og denne kommer nok til å bli laget både titt og ofte, og gjerne i forskjellige varianter ut fra hva som skal spises til.

Skrevet av , opprinnelig funnet på og tilrettelagt fra Thermomix' oppskriftsforum.
 

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Matbloggtoppen