Lasagne: Oppskrift på lykkefølelsen

By
"Alle" liker en god lasagne, og en god lasagne er faktisk mye lettere enn folk flest tror. Det eneste man trenger er litt tid og litt kjærlighet.Det store "trikset" ligger i å la den putre på lav varme lenge. Selv sikter jeg som regel på minst 6 timer, men allerede etter en time begynner smaken å bli god og rund og kraftig. Det er vel verdt det! Og - når man først er i gang kan man like gjerne lage masse og fryse ned så man slipper å bruke like lang tid hver gang. Merk at denne oppskriften ikke er "autentisk", men den er fantastisk god. Prinsippene gjelder uansett for all mat, og spesielt tomatsauser. God tid og en avslappet atmosfære lønner seg.

Når man lager en god lasagne på måten man gjør det de fleste steder i verden lager man den med tre eller fire ingredienser:
* Tomat-/kjøttsaus
* Ostesaus (noen hopper over denne, men da blir det ikke det samme)
* Pastaplater, gjerne hjemme lagde - det er enklere enn man tror
* Ost til gratinering.

Tomat-/kjøttsaus
Denne ble opprinnelig "stjålet" fra en veganer, og jeg fikset fort problemet med den. Den manglet jo kjøtt!

Ingrediensene er som følger (1 stor porsjon - dobling av oppskriften gir nok til tre sultne voksne):
 • 400-500g kjøttdeig eller karbonadedeig
 • Litt olje (kan erstattes med litt vann)
 • 1-2 løk
 • 2 båter finhakket hvitløk
 • 1 boks hermetiske tomater, f.eks. Eldorado med hvitløk og oregano
 • 2 ss tomatpurèe
 • 1/2 ts pepper
 • 1 ts salt
 • 1 ss frisk basilikum, eventuelt 2 ss tørket
 • Litt vann
 • Rødvin - 1dl gir en fantastisk smak, men kok ut alkoholen først! 
 • 1 ts sukker (Ja, det høres sikkert ut som noe man kan droppe, men ikke gjør det! Den er essensiell! :D )
Fremgangsmåte "tradisjonell":
Finhakk løk og hvitløk og legg det i panne med oljen eller vannet for å steke blankt. Skyv dette til siden og brun kjøttdeigen. Skyv kjøttdeigen til siden og fres tomatpurèen litt før alt blandes sammen og overføres til en gryte. Ha i alt unntatt pepper og la det koke til konsistensen er fin. Det kommer litt an på hvordan du foretrekker den, og med tørket pasta må den være litt fuktigere enn om det er fersk pasta. La det småputre så lenge du kan, helst over 6 timer og gjerne 8. Rør i ny og ne, og om den blir tørr er det bare å tilsette vann for å kunne koke den lengre. Smak til med pepper til slutt.

Dersom man ikke liger tomat- og løkbiter i sausen kan man kjøre den i blender før man blander med kjøttdeigen. Pass i så fall på å ta bort løk og hvitløk før man bruner kjøttdeigen, slik at man kan mose dette sammen med tomatsausen.

Fremgangsmåte for thermomix:
Legg løk og hvitløk i thermomix-en og kjør på hastighet 4 til man liker lyden. Sett på Varoma og la surre i litt vann eller olje og tomatpurèen på hastighet 2, revers, til løken er blank. Tilsett eventuelt rødvin som kan kokes fri for alkohol. Tilsett nå tomatene, blend på høy hastighet om ønskelig. Til slutt tilsetter man kjøttet og lar det putre på hastighet 2, revers så lenge som mulig. Hele prosessen kan gå på Varoma, men siste delen bør gjøres uten lokket for å tillate at sausen tykner.

Ostesaus til en porsjon tomat-/kjøttsaus 
Med en god ostesaus løfter man hele lasagnen til nye høyder, og det er et helt annet dyr med ostesaus enn uten. Uten er det gratinert kjøttdeig med pasta ;)

Ingrediensene for en porsjon er:
 • 50g smør
 • 50g hvetemel
 • 6 dl melk
 • Ost (her kan du leke deg litt! Selv bruker jeg ca 50g fersk parmesan, 50-100g muggost av en eller annen type, og til slutt nok vellagret ost til at konsistensen blir god og tykk)
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts malt (hvit) pepper
 • 1/4 ts revet muskatnøtt
Fremgangsmåte "tradisjonell":
Smelt smøret og spe gradvis ut med mel for å få en jevn masse. La dette småkoke i noen minutter for å koke ut melsmaken, men pass på at den ikke brunes for mye. Tilsett så gradvis melken og la det putre i ca 10 minutter før du senker temperaturen til rett under kokepunktet og tilsetter krydder, salt og ønsket ost. Det er nå viktig å ikke koke opp sausen med ost i, for ellers kan den få en litt snodig konsistens.

Fremgangsmåte for thermomix:
Smelt smøret på 100C, valgfri hastighet. Tilsett så melet gradvis mens knivene går, men kjør så høy hastighet som mulig uten at det spruter oppetter kantene. La gå noen minutter på hastighet 4, 100C eller Varoma. Tilsett melken og la putre på i ca 10 minutter. Sett ned til 90C og tilsett osten gradvis. Først harde oster og eventuelt store stykker, så mykere og mindre stykker etter hvert. La stå på 90C og hastighet 4 til sausen får en fin og tykk konsistens. Tilsett salt og krydder og kjør opp hastigheten noen sekunder for å få ut eventuelle klumper.

NB: La sausen stå varmt så den ikke stivner helt. Det er ikke noe lett å få stiv ostesaus utover en lasagne ;)

Pastaplater skal jeg skrive om senere, så for nå antar jeg at man bruker ferdige plater eller allerede vet hvordan man lager dem selv.

Sette sammen lasagnen og tilberede den
Dette steget er ikke noe rakettforskning, så jeg tar den helt enkelt. Litt saus i bunn slik at platene ikke brenner seg fast i bunnen, pastaplater, kjøttsaus, ostesaus, pastaplater, kjøttsaus...osv osv. Ost på toppen. La gjerne stå i kjøleskapet over natten så smakene kan fordele seg og trekke inn i alle delene.

Lasagne kan stekes på 200C til osten er fin og gyllen. Vil du har mer gyllen ost setter du på grillelementet litt på slutten, og om du har hatt den i kjøleskapet lar du den stå en times tid på ca 100C med metallfolie over før du gratinerer den.

Så snart osten er fin og gyllen tar du lasagnen ut av ovnen og lar den hvile litt. 5-10 minutter er perfekt - og husk at tomatsaus kan gi stygge brannskader om man forsøker å spise den for tidlig.

Server sammen med nybakte rundstykker, en salat, litt hjemmekjernet urtesmør - eller hva annet du måtte føle for.

Og når man lager lasagne er det alltid lurt å lage mye mer enn man tror man trenger. For det første spiser folk mye av den, og for det andre er det en perfekt restemat. Nedfrysing fungerer også fint :)

Bon apetit!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Matbloggtoppen