Hjemmelaget kjøleelement av ting du har liggende

By
Kjøleelementer er alltid kjekke å ha - spesielt de myke, blå man innimellom finner til en alt for høy pris - og som alltid forsvinner et eller annet sted. De er het fantastiske både til å pakke rundt mat for å holde dem kalde eller å kjøle ned en kroppsdel om man skader seg. Men i stedet for å kjøpe disse overprisede små posene, kan man ikke like gjerne lage dem selv? Her kommer oppskriften!

Prinsippet bak disse posene er ganske enkelt, ta en eller annen form for væske eller gele som ikke fryser helt selv i -20C og forsegle dem i en pose. For de dyre man får i butikken har de selvsagt en del bedre egenskaper når det gjelder å holde seg kalde lenge, men så lenge man finner noe som ikke blir helt hardt når det fryser kan man i prinsippet bruke hva som helst.

Væsken eller geleen kan være så enkelt som 2 deler vann og 1 del frostvæske, som man får kjempebillig på for eksempel biltema. Ufortynnet spylervæske bør gjøre samme nytten. Eller slik jeg gjorde senest i dag, da jeg ikke fant noen av mine - såpe. Bare såpe. Jeg hadde nemlig en shampoo som for det første hadde gått ut på dato, og som jeg uansett ikke ville brukt. Har man noe billig sprit kan man selvsagt bruke det, men med tanke på nordmenn flests alkoholvaner er kanskje dette den ultimate nødløsningen. Vil man ha blåfargen, for å gjøre den enklere å finne i fryseren er det bare å blande litt konditorfarge oppi for syns skyld.

Så - for å oppsummere:
  1. Ha væsken eller geleen (se over) i en ziplock-pose. Helst en litt tykk ala de man får billig på Clas Ohlson eller Ikea. Om man er redd for at denne skal sprekke kan man ha posen inni enda en pose - eller enda bedre vakuumpakke den første posen. Før man lukker ziplock-posen lar man en liten åpning være igjen og presser ut mest mulig av luften. Om man bruker to poser utenpå hverandre gjør man dette på begge. Luft er en elendig varmeleder, noe som er grunnen til at f.eks. sous vide er så mye bedre å lage mat i enn tradisjonelle ovner. Dersom du prøver noe nytt, slik som shampoo-eksperimentet mitt, kan det være lurt å holde seg til en pose først og så heller "oppgradere sikkerheten" når man ser om det fungerte eller ikke.
  2. Legg i fryseren noen timer.
  3. Bruk til å kjøle mat, skader, eller hva det måtte være. Damer kan bruke den ved epilering (selvsagt kan mannfolk også det - det er uansett mye mer mandig å epilere enn å barbere, bare tenk på smerten ;) ). Hurtigkjøling av mat for å begrense bakterievekst er også et fint bruksområde.

Om man trenger en varmepute av en eller annen grunn dumpet jeg også borti denne snedige løsningen mens jeg tittet etter andre smarte løsninger som var bedre enn min versjon.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Matbloggtoppen