Perfekt brokkoli - hver gang

By
Mange av oss har et hatforhold til enkelte grønnsaker, og de fleste jeg kjenner setter brokkoli i en egen bås. Spesielt den frosne som uansett hva man gjør blir vassen, slapp og smakløs. Så - hvordan skal man få brokkoli god og velsmakende?

En ting er fersk brokkoli. Den må man aktivt gå inn for å ødelegge, for eksempel gjennom å koke den for lenge. Den frosne, derimot, er i prinsippet ødelagt fra fabrikken og må repareres før man kan gjøre noe fornuftig med den. Dersom du ikke er sikker på om du tror på meg, så ta litt frossen brokkoli og la den tine på et kjøkkenpapir. Selv uten koking er den allerede vassen, og å utsette den for mer vann vil bare gjøre vondt verre. Men her skal jeg altså gi løsningen! Og den fungerer overraskende godt på fersk brokkoli også og gjør det nesten umulig å ødelegge den.

Det første man må gjøre er å varme opp en stekepanne. Få den skikkelig god og varm (men pass på at den tåler det - mange nonstick-panner tåler rett og slett ikke høy temperatur) og hell brokkolien over i panna. La den nå ligge og frese i panne helt til den har sluppet fuktigheten sin. For frossen brokkoli kan dette gjerne være et kvarter, men det kommer an på hvor fuktig den var i utgangspunktet. La alt koke bort, og rør gjerne innimellom om du er redd for å svi den. Fersk brokkoli trenger ikke lenge med denne behandlingen, men på frossen kan du gjerne ha på masse salt for å hjelpe til med å trekke ut vannet.

Når brokkolien er god og tørr kan man behandle den videre på to måter. Min favoritt, siden jeg stort sett bare spiser brokkoli på diettdagene mine for å få litt ekstra fyll, er å flytte den over i en plastikkboks, helle over et glass med salsa og sette den i kjøleskapet. Da trekker den til seg all den gode smaken og kan fint serveres kald til det meste. En annen god måte å behandle den på videre er å dampe den i smør og krydder. Ha på ønsket krydder, rør godt rundt, tilsett en klatt med smør og pass på å fordele det i hele panna og hiv på et lokk. Skru av platen for å spare litt energi, for det blir godt og varmt under lokket uansett. Stikk i den med gaffel i ny og ne for å kjenne at den er mør nok. Tiden varierer ut fra størrelsen på brokkolien og om man har tatt med bare topper eller hele grønnsaken. Resultatet kan fint serveres kaldt eller varmt. Ikke noe problem.

Og du? Ikke vær redd for å svi brokkolien litt. Det gir bare karrakter!

Ha en fin middag!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Matbloggtoppen