En mal for lette og deilige sommermåltider

By
Her om dagen trengte jeg noe lettvint og godt som ville passe i varmen vi har vært velsignet med de siste dagene. Resultatet tenkte jeg å dele, for det ble over all forventning!

For å gjøre i stand tok jeg noen kyllingindrefileter og la i en ziplock-pose som tåler temperatur sammen med en dæsj hjemmelaget taco-krydder. Her kan man sikkert bruke vanlig kyllingbryst, eller nesten hva som helst annet som ikke er så tungt - svin, for eksempel, og jeg har senere brukt annet krydder. I dag brukte jeg noe texas grillkrydder og salt. Deretter ristet jeg posen med de frosne filetene for å fordele krydderet og sugde ut luften. Neste steg var å legge dem i vann som holdt 61C og la dem ligge i en time (halvannen om de er frosne). Med andre ord sous vide, men med så lettlaget kjøtt som kylling og små stykker svin kan man gjerne bruke dette trikset. Etter en time slang jeg posen med kyllingen i en bøtte med kaldt vann i kjøleskapet for å hurtigkjøle den og dermed unngå at bakterier formerer seg fritt. Samtidig tok jeg en halvkilo brokkolitopper og la i en skål sammen med et glass salsa. Ikke noe koking eller steking - bare la dem trekke.

Det herlige nå er at man slipper å stå og svette over gryter og griller i sommervarmen, for dette gjør man gjerne klart kvelden før eller om morgenen. Når man da svir kjøttet med brenneren sin eller over åpen flamme på grillen blir kjøttet akkurat passe lunkent og perfekt i varmen. Her kan man for eksempel legge kyllingposen, skålen med salsabrokkoli og brenneren sin i en kjølebag og ta med på stranden. I det øyeblikket man er sulten er det bare å svi maten litt, og så kose seg med det deiligste møre kjøttet man kan tenke seg. Og kombinasjonene er uendelige. Ta med potetbåter eller potetsalat, for den saks skyld. Eller en skarp kniv og skjær skiver som du blander i en frisk salat - kylling eller svin passer perfekt i salater. Krydder? Hva har du lyst på? Hell over litt kalde moste tomater fra f.eks. Eldorado (jeg liker den med hvitløk og oregano) og du får en helt ny dimensjon. Og mens andre drikker lunken brus og spiser svette matpakker kan du lage herlig sommermat uansett hvor du er. Det eneste som kreves er en liten smule planlegging.

Ha en fin sommer!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Matbloggtoppen