Deilig, hjemmelaget pizza - del 2: deig

By
Det vanskeligste med å lage en god pizzabunn er riktig konsistens og å spre den utover uten å gjøre den for tynn (eller enda verre - for tykk!). Dersom du, i likhet med meg, mangler noen år med husmorerfaring er det ikke alltid lett å få ting perfekt. I motsetning til ting man heller i former, som kake, er det ikke bare å følge oppskriften slavisk. I kakeformer er nemlig en del av prosessen å fordampe ekstra fuktighet. Det får man ikke gjort på benken med deig. Derfor har jeg lagt ved et par bra YouTube-lenker i dag: en som viser hele prosessen og hvilken konsistens deigen skal ha, og en som bare viser hvordan man sprer den utover. Å spre deigen viser også husmorvideoen. Da har man et godt utgangspunkt, og det er veldig kort vei fra en flat Italiensk pizza til en calzone. Standarden er som følger:
  1. Du finner en oppskrift på en god deig. Mine favoritter er denne og denne. Forskjellen ligger hovedsakelig i bruk av olje eller ikke.
  2. En ting som er skikkelig godt i pizzabunn er å bruke urter. Sleng enten oppi mer av det du hadde i kjøttsausen, eller andre ting du bare liker. Parmesan og timian kunne vært kult å prøve for min del! :)
  3. Når du har fulgt oppskriften kommer du til å merke at det finnes flere typer mel med forskjellig tetthet, fuktighet osv osv. Om din deig er for hard tilsetter du mer vann. Om den er for myk tilsetter du mer mel. Repeter til du er fornøyd (og det er her husmorvideoen kommer inn).
  4. Om du ikke har dårlig tid bør du heve deigen i kjøleskap i et døgn eller to. Den blir mye bedre på den måten.
  5. Ha på fyllet. Skal du lage calzone er det bedre å ha større biter med ost i stedet for skiver. Jeg pleier å skjære av ca 2mm tykke biter rett fra osten og fylle på masse. 
  6. Hiv i ovnen, og pass på å ha undervarme. Om det er vanlig pizza du lager kan du gjerne forsteke bunnen før du har på fyllet for å få den skikkelig sprø.
  7. 200C pleier å være en fin temperatur på varmluft, så da bør du bruke 225-230C på gammeldags ovn.

For calzone skal du få et par tips her:
  • Brett deigen over fyllet (duh!). Det kan du godt gjøre selv om du spredte fyllet som på en vanlig pizza - det er lov å angre. Trekk den i så fall godt over slik at toppen er tynnere enn bunnen. Da får du plass til mer fyll! :D Jeg liker også at toppen er så tynn som mulig og fungerer mer som en tynne hinne som hindrer fyllet i å skli av pizzaen.
  • Pass på å ikke få saus i "sømmen"! Søler du noe som helst fuktig der tørker du det bort med papir, så slipper du å få en lekk calzone.
  • I kanten er det lurt å presse ned med gaffel for å forsegle "sømmen". Det gir også et kult mønster.
  • Pensle så mye som mulig av deigen som vender opp med egg. Det gir en kul farge og god smak.
  • Når pizzaen er ferdig stryker du litt av tomatsausen på toppen og strør på litt urter og gjerne litt mer parmesan for en spiss og god smak.
  • Liker du å få litt ekstra brent topp? Sett pizzaen inn på 200C, øk temperaturen til 300C og la den svi seg litt. Extra crispy :)
Og her er videoene jeg lovet:
Susan's Cooking School:  How to Make Pizza Dough
Pizza Slapping/Tossing/Saucing

Så, der har du det! Enkelt og greit å lage, men det kan være lurt å forberede seg litt så man slipper kjedelig deig som har hevet på benken...

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Matbloggtoppen