Det er noe spesielt med pizza som gjør selv de snodigste rester man finner i kjøleskapet til potensielle gourmet-bomber av herlig smak. Men en av de viktigste komponentene er å få riktig kombinasjon av ost. Man kan alltids kjøpe en pose ferdig pizza-ost på butikken, men mye av dette er jo ikke engang ekte ost. I tillegg er kiloprisen for osteblandingene opptil 3 ganger så høy som for tilsvarende ost i stykker. Løsningen ligger, selvsagt, i det å komponere sin egen for hver anledning.
[Gå rett til omtalen]
De fleste er nok ikke særere enn at de bruker det man har i kjøleskapet, men for oss som ikke pleier å spise ost på annet enn gratinert mat, eller for dem som liker modne oster eller veldig spesielle oster fungerer ikke dette. Ta et eksempel med gorgonzola, som jeg synes er fantastisk på noen pizza-typer. Ikke bare er den kjempedyr, men det tar tid å spise opp et stykke. Det samme med parmesan.
En løsning er å kjøpe spesialoster, raspe dem opp og legge dem i fryseren og så supplere med ost som holder på å gå ut på dato. Man ender da opp med en stadig voksende klump med oppraspet ost, og denne må jo til og med delvis fryses opp for å kunne brukes. Hver eneste opptining gjør noe med konsistensen og den blir fortere dårlig.
Løsningen på "problemet" (ja, jeg vet at det i verdensmålestokk neppe kan kalles et problem) fant jeg på Gourmethuset her om dagen. Jeg tittet egentlig etter en ny rasp som kunne bruke mer av osten uten å ta med alt for mye av huden min og som var skarp nok til å raspe opp modne, myke oster uten at de knakk opp i klumper. Akkurat det fant jeg ikke, men jeg fant en liten sak fra Microplane. Fra før var jeg litt skeptisk siden jeg trodde dette var sære filer for å få sitronskallfliser og at hver enkelt kostet i overkant av tusenlappen. Denne var for å lage flak av harde oster og sjokolade, noe jeg har funnet ut at den helt sikkert er fantastisk til - uten å direkte forsøke det. I tillegg har den en liten sak man kan sette på for å flise opp siste rest uten å ta knokene. Kombinasjonen kostet med 340,- og var godt innenfor budsjettet mitt for å teste nye ting.
Første test var litt skuffende. Den fungerte helt maks, og akkurat som lovet, til ost som cheddar og parmesan. Harde oster. Modnet jarlsberg og norvegia, derimot, fungerte ikke veldig bra. Men det var da jeg testet på gorgonzolaen min at jeg så lyset - rett ut fra fryseren høvlet den opp denne normalt sett myke, overmodnede osten til fantastiske luftige flak. Det var selvsagt frem til den begynte å tine. Da ble det grøt. Men etter å ha frosset ned de andre ostene mine tok den alt rett fra dypfryst til flak uten noen som helst problemer. Så fra nå av kommer jeg til å sette frem en skål med is, legge stykker av forskjellig ost oppi denne og la gjester selv raspe opp akkurat den kombinasjonen de ønsker på sin egen pizza - eller annen måt som skal gratineres. I tillegg til å forenkle hele prosessen og gi mer valgfrihet fra pizza til pizza er jo også en av de store fordelene at ost tar mindre plass når den ikke er raspet opp! Og når man skal spare litt ost som holder på å gå ut på dato kan man fremdeles bare kaste den i fryseren, men uten å gjøre noe med den først.
Så...mitt regnestykke er at jeg har spart inn denne raspen bare på prisen av ost jeg nå slipper å kaste i løpet av et par måneder. I tillegg har jeg fått mer plass i fryseren og sparer masse tid. Og så ser jeg ikke bort fra at dette kan bli en litt morsom "snakkis".
I går døde tre forskjellige rasper. De ble gravlagt under et lag av søppel uten noen form for seremoni. De vil ikke bli savnet. Jeg beholt en i tilfelle jeg skal raspe opp gulrøtter. Det har enda ikke skjedd på de fem-seks årene jeg har hatt den, men jeg vet behovet hadde dukket opp med en gang dersom jeg hadde kastet alle.
Lest testen under :)
[Gå rett til omtalen]
De fleste er nok ikke særere enn at de bruker det man har i kjøleskapet, men for oss som ikke pleier å spise ost på annet enn gratinert mat, eller for dem som liker modne oster eller veldig spesielle oster fungerer ikke dette. Ta et eksempel med gorgonzola, som jeg synes er fantastisk på noen pizza-typer. Ikke bare er den kjempedyr, men det tar tid å spise opp et stykke. Det samme med parmesan.
En løsning er å kjøpe spesialoster, raspe dem opp og legge dem i fryseren og så supplere med ost som holder på å gå ut på dato. Man ender da opp med en stadig voksende klump med oppraspet ost, og denne må jo til og med delvis fryses opp for å kunne brukes. Hver eneste opptining gjør noe med konsistensen og den blir fortere dårlig.
Løsningen på "problemet" (ja, jeg vet at det i verdensmålestokk neppe kan kalles et problem) fant jeg på Gourmethuset her om dagen. Jeg tittet egentlig etter en ny rasp som kunne bruke mer av osten uten å ta med alt for mye av huden min og som var skarp nok til å raspe opp modne, myke oster uten at de knakk opp i klumper. Akkurat det fant jeg ikke, men jeg fant en liten sak fra Microplane. Fra før var jeg litt skeptisk siden jeg trodde dette var sære filer for å få sitronskallfliser og at hver enkelt kostet i overkant av tusenlappen. Denne var for å lage flak av harde oster og sjokolade, noe jeg har funnet ut at den helt sikkert er fantastisk til - uten å direkte forsøke det. I tillegg har den en liten sak man kan sette på for å flise opp siste rest uten å ta knokene. Kombinasjonen kostet med 340,- og var godt innenfor budsjettet mitt for å teste nye ting.
Første test var litt skuffende. Den fungerte helt maks, og akkurat som lovet, til ost som cheddar og parmesan. Harde oster. Modnet jarlsberg og norvegia, derimot, fungerte ikke veldig bra. Men det var da jeg testet på gorgonzolaen min at jeg så lyset - rett ut fra fryseren høvlet den opp denne normalt sett myke, overmodnede osten til fantastiske luftige flak. Det var selvsagt frem til den begynte å tine. Da ble det grøt. Men etter å ha frosset ned de andre ostene mine tok den alt rett fra dypfryst til flak uten noen som helst problemer. Så fra nå av kommer jeg til å sette frem en skål med is, legge stykker av forskjellig ost oppi denne og la gjester selv raspe opp akkurat den kombinasjonen de ønsker på sin egen pizza - eller annen måt som skal gratineres. I tillegg til å forenkle hele prosessen og gi mer valgfrihet fra pizza til pizza er jo også en av de store fordelene at ost tar mindre plass når den ikke er raspet opp! Og når man skal spare litt ost som holder på å gå ut på dato kan man fremdeles bare kaste den i fryseren, men uten å gjøre noe med den først.
Så...mitt regnestykke er at jeg har spart inn denne raspen bare på prisen av ost jeg nå slipper å kaste i løpet av et par måneder. I tillegg har jeg fått mer plass i fryseren og sparer masse tid. Og så ser jeg ikke bort fra at dette kan bli en litt morsom "snakkis".
I går døde tre forskjellige rasper. De ble gravlagt under et lag av søppel uten noen form for seremoni. De vil ikke bli savnet. Jeg beholt en i tilfelle jeg skal raspe opp gulrøtter. Det har enda ikke skjedd på de fem-seks årene jeg har hatt den, men jeg vet behovet hadde dukket opp med en gang dersom jeg hadde kastet alle.
Lest testen under :)
Microplane: Perfekt for å raspe både pizza-ost og dessert-topping
16 april 2004 av LarsLarsMicroplane proff, large shaver rivjernMicroplane proff, large shaver rivjern
Nyttighet:5
Microplane large shaver koster mindre enn jeg kaster bort på et par måneder med ost som blir gammel eller innkjøp av alt for dyre såkalte pizza-oster...der mange av disse ikke engang inneholder ost.
Shaveren har fått kjørt seg et par dager, og selv om den ikke gjør noen god jobb på myke, modnede oster gir den en helt ny mulighet - kjøp inn de ostene du trenger for å lage pizza, eller ta restene du har som holder på å gå ut på dato, og kast dem i fryseren. Når pizza skal lages er shaveren skarp nok til å flise opp selv den hardeste osten, og med frossen ost kan man til og med lage osteflak av gorgonzola! Og så er det ganske kult å kunne sette en skål full av is med masse forskjellige ostetyper på og la gjestene selv bestemme hvilken smaksprofil de ønsker.
0 kommentarer:
Legg inn en kommentar