Mitt første døgn med Thermomix

By
Thermomix - selve ordet får kokker av alle nivåer, fra hobbynivå til proffer med stjerner i Michellin-guiden, til å sikle og folk flest til å se ut som spørsmålstegn. Egentlig burde det være motsatt, og jeg har endelig fått muligheten til å leke meg litt med en. Her skal jeg skrive om mitt første møte og døgnet som fulgte. Et døgn der jeg gjorde som folk flest - ikke leste manualer, men stupte med hodet inn først gjennom å bruke den "intuitivt".

Først av alt vil jeg si at dette innlegget ikke er sponset. Jeg fikk ikke thermomix-en gratis, jeg ble ikke spurt om å skrive om den, og jeg kommer heller ikke til å få noe for å skrive om den. Etter mange år med fundering på om jeg skulle kjøpe den eller ei snublet jeg over en anledning der jeg ikke klarte å si nei...

Uansett - på lille julaften hadde jeg en pappeske med denne maskinen i, jeg skulle lage middag, to julekaker, frokost til neste dag og noe snacks. Siden jeg allerede vet alle de fantastiske tingene maskinen kan gjøre dersom man bruker et par minutter på å lese i manualen eller en av de to medfølgende kokebøkene ønsket jeg å heller se hva som skjedde dersom jeg bare tok den i bruk som folk flest - altså pakke den ut, montere uten å sjekke med boken og så se hva som skjedde om jeg forsøkte å finne ut av ting på egen hånd. La oss bare si med en gang at det var gøy! Det var langt lettere enn jeg hadde trodd, og jeg ødela nesten ingen ting. Jeg er helt sikker på at ting ville blitt enda bedre om jeg sjekket litt oppskrifter og advarsler først, men hvem har vel tid til sånt med et nytt leketøy man har lengtet, ja faktisk lengtet, etter lenge? Ikke jeg!

Men jeg skal ta et par steg tilbake siden mange helt sikkert ikke vet hva en Thermomix er for noe. Det er helt enkelt sagt en kjøkkenmaskin, men ikke gå i felle av å tro at det er noe som en brødmaskin, bakemaskin, riskoker eller noe sånt. Eller - på en måte er den det, for den kan gjøre "alt" som disse kan. Og mye mer. Denne kan elte, kna, piske, blande, kutte, dampe, koke, steke og veie - og helt sikkert mer jeg ikke kommer på i farten. Det eneste den ikke kan er ordet "forsiktig". Som et eksempel pulveriserte den mandlene jeg skulle lage kaker av på noen få sekunder, og den hele løken jeg slapp oppi som en del av middagen min var nesten flytende etter 5 sekunder på halv guffe. Den kan, for all del, "pent og pyntelig" - men "forsiktig" gjør den ikke.

En litt morsom ting å tenke på er det at Thermomix ble designet for å brukes på hjemmekjøkken, men der den virkelig har slått til er på proffe kjøkken. Det er fordi den kan gjøre en god del ting som omtrent er umulig å gjøre uten, slik som å lage emulsjoner, slik som majones og noen spesialsauser. De har en stygg tendens til å skille seg om man gjør det manuelt, men det skal visstnok være lekende lett med denne maskinen.

Ta en titt på videoen på forsiden her for å få en liten følelse av hvilke maskiner den kommer til å pensjonere: Thermomix i Østerrike. Thermomix.com har en hel drøss med oppskrifter, og YouTube har...ok, la oss si det slik at om du først setter i gang med å researche hva du kan gjøre, så går kvelden din.

Det som for min del er det beste med maskinen er at den automatiserer så mye av matlagingen og da jeg etter hvert tittet i en av de to kokebøkene som fulgte med ser jeg uendelige muligheter til å lage lekker mat. Og enda bedre - det blir nesten ingen oppvask! Og...alle delene går i oppvaskmaskinen, hvilket er et veldig stort pluss.


Ilddåpen jeg skulle utsette maskinen for var da følgende:
Middag: Pasta med hjemmelaget pastasaus
Frokost: Havregrynsgrøt
Kake 1: Vaniljetopper
Kake 2: Marvpostei
Bonusmat bare for å teste: Eggerøre med skinke og eggehvitepulver

Pastasaus
Pastasaus er ikke ufattelig komplisert, men krever en del kutting, separat steking og mye røring. Jeg valgte denne fordi det er noe folk flest kan finne på å lage til familiemiddag. Jeg skrelte en løk, delte den i fire og slapp den i Thermomix-en. Satt hastigheten på 5 og etter ca 3 sekunder var lyden av løk borte, så jeg slo den av. La oss si det slik at det er såpass mye kraft i denne maskinen at neste gang tror jeg det holder med en kjapp tur opp på 4 og ned igjen. Så satt jeg den på røremodus og 120C og lot den stå slik mens jeg tok karbonadedeig ut av kjøleskapet og åpnet pakken. Så dyttet jeg innholdet ned gjennom åpningen i toppen og lot den surre og gå slik i ca 20 minutter for å steke kjøttet skikkelig før jeg helte på en boks med hakkede tomater, litt salt og pepper og oregano og reverserte knivretningen (Ola på Gourmethuset hadde fortalt meg at det var en fin måte å røre på om man ikke ville at ting skulle bli skjært opp enda mer under prosessen).

Resultat: Maten ble veldig god og det var ikke antydning til noen brent smak i det hele tatt. Dette kommer jeg til å gjøre mer av!

Havregrynsgrøt
De fleste forsøker å ha så lite forhold til havregrynsgrøt som mulig, men så mye som jeg spiser det har jeg blitt ganske sær og kresen på den. Jeg har også eksperimentert mye for å finne best mulig oppskrift og fremgangsmåte. Her kastet jeg alt det ut av vinduet og slang alt i Thermomix-en. Om noen vil ha oppskriften er det bare å spørre, så deler jeg, men her er den ikke viktig. Jeg kjørte den i gang på 120C og reverserte blader og lot den stå til den begynte å få riktig konsistens.

Resultat: Allerede da jeg helte den over på skål (jeg spiser den kald om morgenen) merket jeg at konsistensen var noe helt annet enn jeg var vant til. Den konstante røringen hadde gjort den ufattelig luftig, og resultatet ble bekreftet da jeg smakte på den. Helt unik og ufattelig god. Det eneste jeg kunne sette fingeren på, om jeg var sær, er at bladene ikke går helt ned i bunn for å dra meg seg det lille som kan snike seg under knivbladene. Jeg måtte med andre ord skrape litt med oppvaskbørsten for å få med det som hadde brent seg litt i bunn. Det var det verdt, og jeg er helt sikker på at noen har funnet en enda bedre måte å gjøre det på enn mitt første forsøk. Nå kommer mikrobølge-havregryn til å være en nødløsning!

Kake 1
Vaniljetopper er ganske enkelt å lage - om man er strukturert og lar smøret komme seg til romtemperatur før man begynner. I en hektisk hverdag må man nesten forvente å finne smøret i kjøleskapet, og det var det utgangspunktet jeg tok. En solid klump smør som ville vært umulig å jobbe med for hånd. Jeg slapp den med et klunk oppi maskinen og helte oppi sukkeret, satt den på 4 for å banke smøret mykt og det tok ikke mange sekundene før smørbasen var helt perfekt blandet. Resten av ingrediensene gikk oppi gjennom hullet i lokket uten å stoppe maskinen, og alt gikk som en drøm derfra.

Resultat: Vaniljetopper er mormors spesialitet til jul, og jeg er faktisk ikke sikker på om jeg hadde turt å la henne få smake på disse. For henne er det et håndverk som tar tid å lage - og mine var laget på et blunk og smakte like godt. Og jeg slapp å få hendene fulle av smør og mel som liksom skulle "smuldres sammen".

Kake 2
Marvposteien var første gang jeg opplevde noe problem med Thermomix-en. Ikke fordi den ikke gjorde jobben, men fordi den rett og slett har for mange hestekrefter. Eller oksekrefter. Kverning av mandler gikk som en drøm, selvsagt, og det gjorde mesteparten av smørdeigen. Det var først da jeg skulle lage makronfyllet at problemene oppsto. Først fikk jeg ikke til å piske eggehvitene, men etter å ha googlet litt ser jeg at det ikke er unormalt i det hele tatt. I stedet for å eksperimentere masse med noe jeg nesten aldri gjør tok jeg heller frem en elektrisk pisk og fikk dem fine og fyldige. Deretter overførte jeg dem tilbake til Thermomix-en for, som det sto i oppskriften, å "forsiktig vende inn melis og mandler". Og det er her det med at maskinen ikke gjør "forsiktig" kommer inn. Eggehvitene kollapset totalt da jeg satte i gang knivene, selv på laveste hastighet.

Resultat: Fadesen med eggehviten gjorde ikke stort annet enn at man så at kakene ikke kom fra et bakeri. Smak og konsistens var fortreffelig. Eltefunksjonen til maskinen gjorde en super jobb med deigen, og den var helt perfekt luftig. Om jeg ser en oppskrift som sier "vend forsiktig inn", så kommer jeg nok til å gjøre det manuelt, men det er nå første lille tingen jeg kan si den ikke gjorde med glans. Det og piskingen.

Eggerøre
Her er enda en av de tingene jeg spiser veldig ofte og har blitt forferdelig sær på. Alt annet enn Sous Vide har til nå gitt meg frysninger, så jeg var veldig spent. Spesielt siden jeg ikke hadde tenkt å være noe som helst snill med maskinen. Her i huset skal nykomlinger bevise seg selv - de får ingen myk start spesialbehandling!

Det er to ting med eggerøren min som kompliserer den. For det første er jeg av den oppfatningen av eggerøre skal koaguleres, ikke stekes. Det betyr at de 20-25 minuttene det tar å lage en porsjon er preget av konstant røring med slikkepott. I tillegg kan eggehvitepulveret være litt vanskelig å få rørt helt ut i vann, noe som gir klumper. Og ingen liker vel klumper. Siden jeg ville se hva maskinen var god for dumpet jeg oppi eggehvitepulver og creme fraiche, noe som normalt er den verst tenkelige kombinasjonen om man skal få ut klumpene - og hele grunnen til at jeg gjorde det. Så satte jeg den i gang på nivå 8 i ca 10 sekunder før jeg helte på iskaldt vann rett fra springen (14g eggehvitepulver + 100g lunken vann tilsvarer fire eggehviter). Kaldt vann hjelper ikke på heller...Deretter satt jeg Thermomix-en på 100C, knakk resten av eggene rett oppi mens den surret og gikk og avsluttet med å dumpe 100g frossen skinke oppi for å heve vanskelighetsgraden litt. For å ikke pulverisere skinkebitene reverserte jeg bladene igjen.

Resultat: Hva kan jeg si? Det ble helt perfekt, og helt på høyde med sous vide-versjonen. Bare mye mindre jobbing. Til å begynne med. Det er helt klart noe jeg kommer til å fortsette med, men...det ble en god del egg sittende i bunn under bladene, og denne ble helt gummi. Faktisk ble den så gummi at det jeg skrapet den løs måtte jeg dobbeltsjekke at det ikke faktisk var en gummipakning jeg drev og ødela. Men jeg er helt sikker på at det finnes gode løsninger på dette også!

Totalinntrykk
Grunnen til at jeg ikke har kjøpt meg en Thermomix før nå har vært prisen, men den er faktisk ikke så mye verre enn en dedikert bakemaskin. For øyeblikket ligger den på rett under 10.000,- på Gourmethuset, og skal man ha en maskin som kan lage brød og boller må man jo uansett opp i ca 6.000,- for å få noe bra. Legg til et par andre maskiner, så er du oppe i 10.000,- før du vet ordet av det. I tillegg må du kjøpe et nytt skap for å ha alle de løse delene som følger med de andre maskinene. For meg var dette en perfekt investering, og jeg kan egentlig ikke se noen gode grunner til å ikke anbefale den. Tenk så deilig å kunne dampe fisk/kylling, grønnsaker og ris samtidig som sausen står og putrer under? Og om man ikke vil, så kan man gjøre det nesten uten oppvask. Faktisk er jeg helt sikker på at den kan erstatte en brødbakemaskin også - bare å helle oppi det man skal lage brødet av, elte det ferdig, stoppe knivene og så la det stå på 120C til det er gjennomstekt. Enklere enn det kan det vel ikke bli?

Om jeg skal trekke frem noe ved den jeg ikke er overbegeistret for, så er det at den lager en del lyd. Man bruker ikke denne om man står opp tidlig og vil overraske familien med frokost på sengen. Det at jeg ikke fikk til å piske egg med den kan jeg ikke bruke mot den, for jeg ser jo at mange andre får det til, og at den ikke klarer å "vende forsiktig inn" er ikke noe som kommer til å berøre meg nevneverdig.

For min egen del må jeg si at jeg angrer på at jeg ikke har kjøpt den før. Det er gøy å lage mat, men i hverdagen har man ofte ikke tid eller krefter til å dedikere en time til kutting, hakking, fresing og steking og det er på disse områdene den virkelig kommer til sin rett. For baking mener jeg den gjør jobben minst like bra som dyre bakemaskiner, og etter å ha bladd litt i oppskriftsbøkene som følger med kommer neppe noen til å beskylde meg for å ikke spise sunt og variert. Jeg kan ikke annet enn å helhjertet anbefale den - og når man ser at den jo også er populær hos prisvinnende kokker må det jo være en god grunn bak det.

Om det er mange interesserte skal jeg se om jeg får til en god pris for de av dere som følger med her på bloggen, så skriv litt i kommentarfeltet, så får vi se hva jeg får til når jeg kan vise Ola at det blir litt volum ut av det :)

24 kommentarer:

 1. Jeg er superinteressert. Håper flere melder seg på. :-)
  Jeg har siklet på denne i flere år, men prisen er litt stiv. Men som du sier, den dekker jo flere maskiner, og det er en engangsinvestering. Gleder meg til å lese mer om din erfaring med maskinen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er store muligheter! På lørdag skal jeg på Ikea for å kjøpe en egen kjøkkenøy for TM og SV, men SV-maskinen skal pakkes bort litt slik at jeg blir vant med TM-en. Nå som jeg er hjemme fra juleferie skal den få kjørt seg, og første test er hvordan det er å lage kjøtt i den :D

   Uansett håper jeg flere melder interesse så vi kan få til noen gode priser!

   Slett
 2. Dette høres veldig behagelig ut. Men 10 000 er jo litt. Noen tanker om hvor mye rabatt som er mulig å få?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg jobber hverken i eller for Gourmethuset, så det er umulig for meg å si. Jeg tenkte rett og slett at om nok folk er interesserte så kunne jeg formidle responsen og se hva som er mulig :)

   Slett
 3. Er svært interessert i denne maskinen og har vurdert den flere ganger, men pga prisen så har jeg måtte lagt ønsket på hylla. Håper du klarer å forhandle frem til en god pris for jeg er veldig interessert om prisen går litt lavere:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi får se hva som skjer etter hvert - jeg vet det er "folk" innom og ser ;)

   Slett
 4. Jeg er veldig interessert, men det har ikke skadet å få en god pris! Du har forresten skrevet en veldig god anmeldelse! (som ikke gjorde maskinen noe mindre attraktiv!) ;) Keep up the good work!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Jeg leste litt av de andre anmeldelsene mens jeg gikk og siklet på maskinen selv - og alt man ser på nett er jo av typen "jeg er profesjonell kokk (eller nesten) og har lest hele manualen og kokeboken". De fleste jeg kjenner fungerer ikke sånn. Så da skrev jeg like gjerne om hvordan den fungerte rett ut av boksen :D

   Men nå begynner jeg å få mer dreisen på den, og nå til helgen skal jeg lage en hel middag utelukkende med TM-en min. Som jeg tar med bort fordi ene barnet i husholdningen har blitt syk og det da ikke var like greit å invitere hit. Så...i løpet av helgen kommer det en liten sak om hvordan det fungerte. Altså å invadere noen andres kjøkken med min TM og lage alt i den. Jeg er spent :D Det kommer også en sak om eggerøre igjen, for nå har jeg lært meg å lage den saftigste eggerøren/soufleen jeg noen sinne har spist. Uten å brenne fast noe som helst. Eggerøre sous vide kan ikke sammenlignes engang :)

   Slett
 5. Woah. Litt av et romskip. Denne står høyt på ønskelista når det blir mer tid til matlaging etterhvert. Ironisk nok må jeg vente på mer tid til matlaging for å kjøpe en maskin som sparer tid, men ja. Bra gjennomgang! :)

  SvarSlett
 6. Jeg har en TM i to år og jeg er kjempefornøyd! Jeg bruker maskinen hver dag.
  Dessverre kan du ikke bake brød i maskinen. Du kan bare bake det med damper, og dette fungerer ikke til alle oppskrifter...
  De fleste som har TM vil ikke angre seg. De vil angre på at de ikke har kjøpt den før. Sikkert!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har jo sittet på gjerdet lenge før jeg gikk til innkjøp - men nå er det absolutt favoritten min på kjøkkenet. Og det er selv før jeg har hatt tid til å fortape meg i oppskriftsbøkene, for der ser det ut som det er utrolig mye snadder jeg bare *må* prøve. Men siden jeg er på diett for konkurranse får jeg gjøre meg ferdig med en ting om gangen :)

   Slett
 7. Bra brukeranmeldelse som inspirerer til kjøp. Blir gjerne med hvis prisen blir ok :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at du satt pris på den - la oss si det slik at følelsene mine bare har blitt varmere og varmere for den lille maskinen etter hvert som jeg har blitt kjent med den (og plutselig kjentes det ut som om jeg skrev husmorporno og ikke om en maskin :D ).

   Når normal pris er på 10.000,- - hva mener du er en OK pris? Det begynner jo å komme litt interesse nå, så kunne jo være greit å høre hva folk mener den er verdt også ;)

   Slett
 8. Bør vel minst være 10% avslag. Med 20% avslag tror jeg mange er med.

  SvarSlett
 9. Svar
  1. Nå har jo Thermomix akkurat fått norsk side, og jeg vil tro at det snart blir ansatt demonstrasjonskonsulenter slik det er i andre land. Norge er vel i en litt sær posisjon (særposisjon også ;) ) siden vi til nå ikke har hatt slike konsulenter de har i andre land og det har nok gjort en del for utbredelsen. Med konsulenter inviterer man til noe som minner om Tupperware-party der det blir gitt en demonstrasjon og gjennomgang så man ser hva man kan gjøre og hvordan. I Norge har det jo til nå vært slik at man kjøper inn maskinen og får med en kokebok - og så må man gjøre resten selv.

   Mitt håp er at nå som de norske sidene har kommet at det da vil bli en kampanje, og derfor har planlagt å kjøre innom Gourmethuset på vei hjem fra møter på onsdag for å se hvordan landet ligger og hva jeg får dem med på ;)

   Slett
 10. Har ikke meldt min interesse enda, men er med om prisen synker "litt"... Hvordan er status?

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager sent svar, men...Jeg forsøkte å smøre litt, men enden på visen er at Vorwerk bestemmer prisen ut fra noen algoritmer de har utviklet. Disse prisene binder langt på vei representantene i hvert land. Mitt tips ville være å se på muligheten til å kjøpe en i et land med lavt gjennomsnittlig lønnsnivå, men da vil man ikke ha samme garantiordning.

   Slett
 11. Jeg ser qat de holder på å utvikle "COOK-KEY" for å overføre oppskrifter til Thermomix.
  Noen som har peiling på når dette er klart?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei,
   Jeg har sendt epost til den norsk representanten og håper jeg får svar i løpet av dagen. Kjempespennende produkt! :)

   Slett
  2. COOK-KEY fungerer allerede i Polen :) Testet dette hos foreldrene mine og anbefaler på det sterkeste!

   Slett
 12. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 13. Jeg er med om prisen går litt ned!

  -Vibeke

  SvarSlett
 14. Hei, kan du sende meg oppskrift på havregrøten?

  SvarSlett

Matbloggtoppen