Enkel og sunn risgrøt som kan redde julen for både treningsfantaster og "vanlige folk"

By
Med denne overskriften kan jeg formelig høre det rasle i lavkarbosabler i hele landet, men det får så være. Jeg hadde lyst på grøt! Og ikke pokker om jeg ville slave ved kjøkkenbenken eller risikere melk som kokte utover hele komfyren min. Så da var det i gang for å eksperimentere på hvordan man kunne lage denne deilige desemberretten lettvint, sunt og uten å lage alt for mye oppvask. Og resultatet ble herlig :)

Jeg valgte å gå for mikrobølgeovn her. Det er fordi jeg elsker konseptet med "set and forget" og jeg synes faktisk risen blir bedre i mikro. I tillegg ville jeg som nevnt over ikke koke over melken, og jeg liker heller ikke den fastbrente hinnen i bunn av gryten. Greit nok at smaken ikke er noe særlig, men oppvasken...Uansett blir oppskriften mye av det samme, så gjør det på din måte!

Grunnoppskriften på risgrøt er 1 del ris, 2 deler vann og 4 deler melk. Tilsett en liten klype salt for hver deciliter med ris. Og - vask risen først.

Oppdatering: Jeg har fått noen spørsmål om type ris som skal brukes. Jeg brukte basmati-ris, siden den metter best. Om du vil kan du nok bruke det du føler for :)

Til min oppskrift brukte jeg 100g ris, 2dl vann og 4dl skummet melk. Litt av grunnen var for å se om det ble like godt som med andre melketyper, og så vil jo færre kalorier gjøre at man kan spise grøt oftere. Resultatet ble herlig, så prøv med skummet melk! Normalt sett skal man liksom koke opp risen og alt det der, men det er jo ikke særlig lettvint. Bare sleng alt oppi en bolle som tåler mikrobølgeovn, men pass på at det er høye kanter.

Med mindre du synes geysirer er fantastiske og liker å ha slike på kjøkkenet anbefaler jeg at du tar tiden til hjelp. Jeg har forsøkt med flere innstillinger for å få et bra resultat, og det beste ble ved ca halv effekt som for meg er 350W. 350-500W ser ut til å være et bra område. I min mikro tok denne grøten 37 minutter på å bli ferdig, men dette vil variere noe fra mikro til mikro - men når man først finner tiden vil den alltid være lik.

Start med ca 30 minutter og sjekk resultatet. Er det mye melk igjen, så sett den på 5 minutter til, så 2,5 og fortsett med det frem til du har konsistensen du vil ha. Står den litt for lenge kan den bli tørr, men da er det som regel nok med en liten spiseskje melk som du rører inn i grøten for å få den bra igjen.

Er du en av oss som liker mer protein i maten og som derfor synes slike grøter er bortkastet? Bland i ønsket mengde med proteinpulver (jeg synes vanligepulver med vanilje er deilig) og litt melk for å få grøten smidig igjen.

På toppen kan du ha sukker eller sukrin og skikkelig kanel. Og med en så mager oppskrift som dette kan du unne deg smørøyet om det er viktig for deg :)

Sukrin finner du her: Funksjonell Mat (eller de fleste helsekostbutikker) eller som erythritol på iHerb.
Kanel anbefaler jeg denne (det som selges i Norge er giftig): Ceylon-kanel.

Og som sist - om du setter pris på sakene mine og først skal bestille fra iHerb setter jeg pris på om du bruker denne koden for å spare $10: hoz126.

For de som interesserer seg for slik kan jeg nevne at en porsjon med 100g ris og 4dl skummet melk + kanel og sukrin har stakkarslige 492kcal, hvorav 98g karbo, 21g protein og bare 1g fett. Ha i litt av favorittproteinpulveret, så har du perfekt mat etter trening. Eller bare som kos.

Jeg er kjempespent på å høre hva folk synes - selv er jeg helt solgt :)

11 kommentarer:

 1. Dette var topp noch as. smakte bedre en orginalen...

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at den falt i smak! Selv spiste jeg en stor porsjon i går med både vaniljeproteinpulver, sukrin og kanel - og må si meg enig med deg! Den vanlige blir for fet for meg og så blir jeg sulten igjen med en gang. Denne varer lenge i magen :)

   Men om man vil kan man jo koke den opp med fetere melk - for de som føler at den blir for mager.

   Slett
 2. oioioi, denne skal jeg prøve i morgen!! Gleder meg!! Kommer tilbake med dommen i morgen kveld ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Nå er jeg spent :) Jeg har fått tilbakemeldinger begge veier, men absolutt flest positive (og negative mennesker har en tendens til å være raskere til å si fra enn positive - så jeg har håpet :D ). Av de som ikke har satt så stor pris på den virker det som om det er de samme som enten har kokt den helt tørr eller har brukt billig proteinpulver i den.

   Slett
  2. Haha.. jeg skal svare i kveld uansett om det er negativt eller positivt! Jeg bor i Australia så det er litt tidsforskjell :-)

   Slett
 3. PERFEKSJON! Elsker den! Jeg har bare spist risengrynsgrøt en gang i året og det er lille julaften.. Endelig kan jeg spise det som hverdagsmat også!! Genialt !

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Jeg har også "spart grøten" hvert år. Den er jo ufattelig god - men jeg trodde det gikk hånd i hånd med melkefett og alt det der. I år har jeg sikkert spist opp en kilo ris (ukokt, altså) på risgrøt bare i november. Og så er det så deilig når man faktisk blir mett ved å bruke basmati i stedet for grøtris.

   Da får dere ha en riktig god jul, og håper dere har aircon. Da jeg bodde i Brissie var det veldig kos med norsk julemat - helt frem til vi flyttet til et town house og spise fet ribbe i 42C og relativt høy luftfuktighet :p

   Slett
  2. Ja heldigvis har vi aircon, men skal si det gir problemer det også! Har nettopp gjennomgått en heftig halsbetennelse pga varmeforskjellene inne og ute! Så gøy du har bodd i Brissy- studerte du her? Går på Qut selv gjennom UiA :) Men ja god jul til deg også, her har vi pinnekjøttet klart i fryseren ;P

   Slett
  3. Ja, jeg gikk på QUT jeg også :) Bodde i The Valley til å begynne med (holdt meg unna den norske kolonien, for jeg vill kjøre HD og møte folk - og norske studenter hadde i hvert fall på den tiden et veldig dårlig rykte). Så flyttet jeg til South Bank fordi vi fikk en penthous-leilighet billig der, men HA stjal sykkelen min og i stedet for å kjøpe ny fikk jeg meg hund. Og du vet hvordan Australere er med innehunder...så da ble det town house på Kangaroo Point. Helt fantastisk sted! Og om du ikke har vært der enda - ta deg en tur på Lone Pine :D

   Slett
  4. Nå har jeg snart spist denne grøten hver dag i en uke, haha! Jeg kommer til å ta igjen alle de grøt-løse årene mine! Ja jeg driver litt med samme greia og prøver å ikke bli kjent med så veldig mange nordmenn, det kan jeg heller gjøre i Norge :) Har vært i Lone Pine allerede, digget det :) Jeg bor på Kelvin Grove (Herston rd hvis du vet hvor det er!) og trives veldig! Det eneste jeg misliker er alle disse kakerlakkene asså! :P

   Slett
 4. Jippi-yay! Takk for bra tips! :D

  SvarSlett

Matbloggtoppen