Test: Thermomix 5 - første uken med nytt barn i huset

By

Test: Thermomix 5 - første uken med nytt barn i huset


Thermomix TM5 Thermomix TM5
04 november 2014  av  Lars Nyttighet:5

Bare sånn for å ha sagt det - "nytt barn" er jo nye gadget-en som nå lever på kjøkkenet ;)

Jeg fikk for noen dager siden hendene mine på nye Thermomix 5, noe jeg hadde gledet meg til lenge. Selv om jeg ikke har hatt tid til å teste alle funksjonene i den enda tenkte jeg å komme med en liten oppsummering for å få med mitt inntrykk til nå, hva de største endringene er og om man bør oppgradere eller ikke.

La meg bare si det med en gang - jeg mener Thermomix er en fantastisk maskin. Forrige modell var utrolig bra Thermomix 5 (TM5) er hakket mer fantastisk. Da var det unnagjort...

Det er en god del endringer siden forrige modell. For å gå fort gjennom dem og heller grave litt i de viktigere tingene etterpå kan vi starte med det positive:
  • Kokebok på minnebrikke som tar deg gjennom oppskrifter steg for steg - her kommer det sikkert mye kult etter hvert
  • Bedre evne til å stille nøyaktig temperatur. Den gamle har stort sett 10C for hvert hopp, mens den nye kan stille med bedre nøyaktighet. Det er vel nesten et krav når flere begynner med "molekylær gastronomi", men også bare det å redusere en saus går mye fortere på 98C enn på 90C (som var hakket før koking på forrige Thermomix)
  • Stor fargeskjerm med touch der man får opp kokebok og annen info, samt stiller inn temperatur, hastighet og tid
  • Bredere, noe som gjør den mer stabil
  • Bærehåndtak som gjør det lettere å flytte den
  • Større beholder...eller...det meste har større kapasitet
  • Mindre støy gjør det koseligere å bruke den på høy hastighet
  • Varmeindikator i front viser grønt for kjølig nok til å ta på og rødt for...jeg tror de fleste tar'n
...eller man kan oppsummere slik som dette bildet jeg fant på Google...

Det er en ting jeg er litt usikker på om jeg liker, og det er den nye låsemekanismen som er et par robotarmer som holder lokket på plass. Om det er noe som kan gå i stykker på den nye modellen, så forestiller jeg meg at det er dette. Men når det gjelder Thermomix og Vorwerk så har de sikkert jobbet hardt for å finne måter denne kan gå i stykker på og hvordan de kan forhindre det. Kvaliteten pleier jo å være gjennomgående.

Men til det første viktige punktet - hvordan er den i bruk? Jeg har ikke fått testet den til elting, men jeg har ingen tvil om at den fremdeles er like kraftig. Kanskje til og med kraftigere siden det er plass til en større deig. Forrige modell danket ut en Kitchen Aid, der den andre maskinen måtte på service med en motor som luktet svidd mens thermomix-en utløste en alarm som gjorde at litt av deigen måtte ut. De andre tingene jeg har testet den på gjør den minst like bra som forrige modell. Nyhetene fungerer veldig bra! Oppskriftsboken går jevnt og lett på den innebygde touch-skjermen, reduksjon av sauser er en lek på 98C og eksteriøret er mye kjøligere enn på forrige versjon.

Det er egentlig kun to ting jeg har å utsi på maskinen:

1. Den bruker lengre tid på å starte opp, hvilket er naturlig siden den har en innebygget datamaskin. På forrige modell vred man lokket åpent, hev oppi noe som skulle kuttes eller blendes, og var ferdig før den nye har startet. Merk at det ikker er *lang* tid. Det er bare lengre enn på forrige - men alt i alt er det verdt ventingen. Med mindre man bare skal pulverisere litt parmesan for eksempel. 2. Jeg vet ikke helt om jeg er helt fan av robotarmene som nå holder lokket nede, men det overrasker meg stort om produsenten ikke har testet all mulig mishandling i flere måneder før de turte å slippe maskinen på markedet. Det gjør også at det blir vanskelig å ta av lokket for fort - med den gamle kunne man rive opp lokket med en gang motoren hadde stoppet og bli sprutet ned med kokende tomatsaus. Lite sannsynlig? Jupp. Mulig. Jupp.

Det andre viktige punktet er hvorvidt man burde oppgradere til den nye versjonen. Her er jeg litt splittet. Den gamle gjør en veldig god jobb, og med mindre den er noen år gammel og/eller man har veldig god råd ville jeg personlig kanskje ventet litt. Den "gamle" Thermomix 31 er helt rå, men den "nye" Thermomix 5 er hakket råere. Selv om man får en god pris for den gamle modellen kan det være mange tusenlapper for å bytte ut en maskin som kunne holdt i mange flere år. Jeg er gadget-freak og hadde gjort det uten å tenke meg om. Men nå har jeg hverken kone eller unger, så prosessen med å ta økonomiske avgjørelser er ganske kort.

Men hva med dem som ikke har en Thermomix fra før? JA! Den er verdt det! Ja, den er dyrere enn en Kenwood - men med mindre du har et veldig stort behov for å koble tilbehør til kjøkkenmaskinen din for å lage spagetti eller pølser så vil Thermomix slå Kenwood på de fleste punkter. Jeg sier "de fleste" for å være sikker på at jeg ikke sier noe dumt, men jeg ville ikke bli forundret om TM-en vinner på alle punkter. Og TM-en tar mindre plass på benken enn både Kitchen Aid og Kenwood. Og så kommer en av de virkelig lure tingene med den - når poden skal begynne på skole langt vekk og skal bo på hybel, hva er vel da mer perfekt enn en maskin som kutter, elter, koker, steker, damper osv osv? Kjøp en maskin med bæreveske, så er det i hvert fall håp om at han eller hun lever på litt andre ting enn *kun* grandiosa. Sammen med Philip' AirFryer blir det i hvert fall et komplett kjøkken på minimal plass.

Hvem har vel ikke lyst til å lage oppskrifter andre vil bli helt satt ut av, for så å fortelle om nye "Ferrari-en" på kjøkkenet. Den alle Michelin-restaurantene har, liksom? Har du for eksempel noen gang hatt lyst til å lage emulsjoner (blande vann og olje)? Det kan du med Thermomix, uansett hva læreren sa på skolen. Til nå er i hvert fall kun èn ting jeg ikke har fått til, og det er å piske eggehvite. Men det finnes visst triks for det også :)

For å bestille er det bare å gå inn på den norske Thermomix-siden, men har du mulighet anbefaler jeg på det sterkeste å avtale henting hos Gourmethuset og kjøpe med litt snadder som kan brukes i og ved siden av mat.

4 kommentarer:

  1. Hei

    Hvor nøyaktig kan du stille temperaturen? Er det 1 grad Celsius intervall?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei,
      Om jeg ikke husker feil (noe jeg ikke tror jeg gjør siden jeg dobbeltsjekket med google) er det 5C-intervaller opp til 120C. Selv tror jeg det er pent lite forskjell på om noe står på 63C eller 65C :)

      Slett
  2. Den står virkelig på ønskelista. Vet du hvor jeg får den billigst?????
    mvh
    Stig i Guttas Kjøkken(http://guttemat.blogspot.no)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Så vidt jeg forstår har Vorwerk en formel for hvor mye den skal koste basert på inntekt i forskjellige land. Du vil derfor ikke finne noen annen pris i Norge enn den Gourmethuset har forpliktet seg til å selge den for. Da må du finne et lavkostland og ta sjansen på at du ikke trenger mer enn et år med garanti.

      Slett

Matbloggtoppen