Saftig kylling uten marinade

By
Er du en av oss som i mange år har styrt unna kyllingbryst og til og med kylling indrefilet rett og slett fordi den er tørr? Eller spiser du det fremdeles, men lar den ligge timesvis i marinade for å få den brukbar?

Marinader fungerer. Det er det ingen tvil om. Man kan og bruke stekeposer og mye annet stasj, men da forsvinner liksom hele greia med rask og enkel mat. Selv fant jeg ut trickset etter å ha laget kylling tikka, der den jeg laget med creme fraiche og krydderblanding var saftig og god, mens den jeg laget nesten likt men brukte et glass med ferdig saus var så tørr at jeg måtte sloss med brekningsrefleksene for å få den ned.

Det alt bunner ned i er altså å bryte ned fibre og bindevev, litt av det samme som skjer i sous vide. For å gjøre dette uten spesialutstyr bruker vi syre. Her kommer altså tricksene vi lærte etter god, gammel "husmorvitenskap". Dette kan være å la kjøttet, ikke bare kylling, ligge og trekke i cola (light om man vil), saltlake med sitron i, legge skiver av syrlig frukt oppå, eller helle på melk. Likhetstrekket her er jo, som jeg nevnte litt tidligere - syre. Syre bryter ned, og noen av metodene trekker også inn i kjøttet og gir mer fuktighet slik at det blir vanskeligere å steke det tørt. Andre tricks er å koke det, pakke det inn i bacon osv osv for å passe på at kjøttet ikke tørker ut i ovnen.

Det enkle trickset? Fres kylling og sett så ned varmen, slik man vanlig vis gjør. Hell litt melk i panna og la kjøttet putre i denne mens det stekes til riktig grad. Prøv det! Smaker ikke melk i det hele tatt :)

(Bildet på toppen er "lånt" fra Vestfoldfugl)

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Matbloggtoppen